Over fruit en vissen: Drie tips om je omzetverlies als coach te beperken

Iedereen wordt op de één of de andere manier getroffen door dit Coronavirus. Sommige mensen worden ziek en vechten voor hun leven bijgestaan door alle medewerkers in de zorg die volop in de frontlinie staan. Heel wat mensen kunnen of mogen niet meer gaan werken en zitten in formules van tijdelijke werkloosheid, thuiswerk of overbruggings- of hinderpremie. Ondanks de voorzieningen uit onze sociale zekerheid voelen veel mensen dit virus in hun portemonnee. Ook veel coaches zijn zwaar getroffen door de situatie. Voor alle collega’s coaches alvast 3 tips om je omzetverlies te beperken.

Als het gaat over hoe jij als coach in deze periode toch nog wat inkomen kan vergaren, denk dan voor één keer eens echt op heel korte termijn. Dus ik heb het in deze blog niet over een online aanbod uit je mouw schudden, een website maken, … Dat zijn goede pistes om te bewandelen, maar die acties zullen je deze maand niet al een inkomen kunnen bezorgen. Als je nu een website maakt, dan zal je dat nu alvast een kost bezorgen en vooraleer die website gezien wordt en inkomsten genereert, ben je toch wel enkele weken/maanden verder en dat zal je inkomensverlies deze maand niet beperken. Dus in deze blog heb ik het heel concreet over acties die je nú kan doen om je nú nog inkomen te bezorgen.


  • Pluk laaghangend fruit: lijst eens op wie er een lopend coachingstraject bij jou heeft, wie jou onlangs contacteerde en een traject overwoog, wie een coachingstraject heeft doorlopen en misschien wel openstaat voor een vervolg? Maak hier het lijstje van en deze mensen ga je in deze periode persoonlijk contacteren. Je laat hen weten dat je je aanbod online verder zet en ook in deze periode beschikbaar bent voor coaching. Voor wie een lopend traject heeft, kan je ook een voorzet geven om al concreet de volgende sessie in te plannen. Als er op jouw lijstje een 10 tot 15 namen staan, dan ben ik zeker dat deze actie een 3 tal sessies zal opleveren. Doen dus!
  • Connecteer: een beetje aansluitend op het laaghangend fruit, zoek actief contact op in deze periode met je doorverwijzers. Afhankelijk van je doelgroep kunnen dit artsen, psychologen, leerkrachten, … zijn maar ook mensen uit je persoonlijk netwerk die je in het verleden al eens hebben aangeraden aan hun kennissen. Ook hier is de boodschap: maak het lijstje van wie in het verleden al eens naar jou heeft doorverwezen en bel of mail hen. Vraag hoe het met hen is en laat hen weten dat je online coaching aanbiedt en dus ook in deze periode beschikbaar bent voor coachings. Jouw doorverwijzers activeren is altijd al een krachtig gegeven, maar zeker in deze periode zullen ze nog harder dan anders hun best doen om jou te helpen als jij hen dat vraagt!
  • Bijvangst: Bijvangst is een begrip uit de visserij. Hiermee worden andere vissoorten of dieren bedoeld dan degene waarop bewust gevist wordt. Wel, denk eens na wat je nu op dit moment makkelijk als ‘bijvangst’ kan vangen. Bijvangst, dat zijn dus betalende opdrachten waar je zelf niet zoveel moeite moet insteken om deze te krijgen. Misschien zijn dit niet de opdrachten die je meteen een ‘Wauw’-gevoel geven, maar kijk: we hebben het hier over je omzetverlies beperken gedurende deze periode en dan is bijvangst mooi meegenomen.

Uiteraard wil ik nog meegeven dat nu volop werken aan je 3de en 4de kwartaal ook nodig is. Als je nog geen website hebt, dan is dat zeker een goed plan om daar nu eens werk van te maken nu je meer tijd hebt. Weet dat je als coach er ook niet alleen moet voor staan, je kan jezelf mijn ‘coach-de-coach’ traject gunnen. Vind je deze tips nuttig, maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen? Dan ga ik graag met jou aan de slag. Mensen hebben goeie coaches als jou nodig. Dus ik wil graag helpen dat jij hen kan blijven helpen, nu en nadien!
Over fruit en vissen: Drie tips om je omzetverlies als coach te beperken

3 tips voor coachen in Coronatijden

‘Natuurlijk heb ik nu geen coachings meer, want mensen zijn nu helemaal niet bezig met loopbaancoaching’. Dit is letterlijk wat een loopbaancoach me vertelde bij het kennismakingsgesprek voor een coach-de-coachtraject. Ik betrapte me erop daar even in mee te gaan. Drie zinnen verder stopte ik haar even en vroeg waarom ze dat zo natuurlijk vond dat mensen nu niet bezig zijn met loopbaancoaching. Lees hier hoe het gesprek verder ging.

Lees meer

Durf jij als coach uit je kast komen?

Als je als coach een praktijk wil hebben die draait - met andere woorden met voldoende coachees en voldoende omzet - dan moet je als coach alles uit je kast halen en uit je kast komen. Vooraleer jullie vermoeden dat ik gesponsord ben door Ikea of de holebi-gemeenschap, verduidelijk ik jullie graag mijn ‘kastentheorie’ voor coaches in deze blog.

Lees meer

Krak in je vak als coach, maar hou je je hoofd boven water?

Misschien wat pijnlijk om in deze Coronatijden het mes in de wonde te steken, maar toch is het juist nu belangrijk om als coach oog te hebben voor de financiële kant van je praktijk. Een krak in je vak ben je zeker, maar heb je ook omzet in verhouding tot je inzet? Hou je je hoofd boven water in deze moeilijke tijden?

Lees meer

Aanbod: Online coaching voor coaches

Zit je als coach met twijfels en vragen over je job? Als coach weet je als geen ander hoezeer coaching je kan versterken. Heb je zelf al eens gedacht je een coaching te gunnen? Wil jij als coach sterker staan in je werk? Klik hier voor meer info!

Lees meer

1 jaar gratis coachen

‘1 jaar gratis’ is uiteraard de titel van een gekend VRT quizprogramma, maar roept bij mij herinneringen op aan mijn eerste opleiding tot loopbaancoach. Tijdens die opleiding werd namelijk letterlijk gezegd dat het een goed idee is om het eerste jaar mensen gratis te coachen. Ik dacht toen meteen van: ‘Wat? Eén jaar gratis coachen?’

Lees meer

Als je droomjob als coach je een financiële nachtmerrie bezorgt…

Coach worden, dat doe je vanuit het nobele doel om mensen willen te helpen, om iets te betekenen voor een ander. Voor veel coaches klinkt ‘omzet draaien’ en ‘je in de markt zetten’ als té commercieel en té ver af van hun doel. Mischien ook voor jou als startend of struggelend coach? Maar…reality check: zonder voldoende omzet en klanten zal je helaas niet veel mensen kunnen helpen.

Lees meer

"Coach-de-Coach" Traject

Als coach op zoek naar begeleiding om jouw coachpraktijk naar een hoger niveau te tillen? Als coach nood aan meer klanten en meer omzet? Sterker in je schoenen staan als coach? Op zoek naar praktische oplossingen om je coachingspraktijk te boosten? Gun jezelf dan mijn 'coach-de-coach'-traject.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x