Krak in je vak als coach, maar hou je je hoofd boven water?

Krak in je vak als coach maar hou je je hoofd boven water?

Misschien wat pijnlijk om in deze Coronatijden het mes in de wonde te steken, en toch is het juist nu belangrijk om als coach oog te hebben voor hoe voor jou de verhouding inzet versus omzet zit. Bijna elke coach ziet de opdrachten terugvallen in deze periode maar toch zijn er grote verschillen. Sommige coaches vallen echt terug op 0% tot 30 van hun gewone inkomen, terwijl anderen toch nog 50% of meer kunnen blijven draaien. En toch zijn ze allemaal een krak in hun vak. Wat maakt dan het verschil?


Het blijft een vast gegeven: Coach worden, dat doe je vanuit het nobele doel om mensen willen te helpen, om iets te betekenen voor een ander. Veel coaches zijn bij het waarmaken van dit nobele doel niet bezig met de financiële en commerciële kant van hun activiteit en al zeker niet op lange termijn. Voor veel coaches klinkt ‘omzet draaien’ en ‘je in de markt zetten’ als té commercieel en té ver af van hun doel. Maar…reality call: zonder voldoende omzet en klanten zal je helaas niet veel mensen kunnen helpen. Meer nog: je brengt jezelf en je gezin in problemen. Dan ben je verder af van je doel dan ooit voordien.

En voldoende omzet en voldoende klanten, wat kan je daar zelf aan doen? Juist ja, een plan maken: welke omzet wil je halen en wat ben je bereid daarvoor te doen? En met dit laatste bedoel ik niet alleen heel veel uren coachen. Nee, ik bedoel ook: hoe bereid ben je jezelf in de markt te zetten, offline en nu dan vooral ook online.

Een plan maken is de eerste stap, en dan is het uiteraard de boodschap om ook de acties uit je plan om te zetten in realiteit. Je kan niet oogsten zonder te zaaien. Mijn vroegere boekhouder die zei steeds 'tering naar de nering zetten' waarmij hij bedoelde dat je je uitgaven beperkt in functie van je inkomen. Wie ben ik om een boekhouder tegen te spreken? En toch maakte ik daar mijn versie van, namelijk: je acties aanpassen volgens het inkomen dat je wilt halen. En nogmaals: 'acties' daarmee bedoel ik niet dag en nacht gaan coachen, maar vooral acties naar werken aan jezelf, je aanbod en hoe je daarmee naar buiten komt.

Ik zie het rond mij: De coaches die nu redelijk blijven draaien, dat zijn coaches die rond het financiële en marketing aspect een aanpak hebben waarop ze nu ook kunnen terugvallen. En uiteraard zien ook zij zich genoodzaakt hun plannen bij te stellen in functie van wat ons nu allemaal overkomt, maar kijk, ze houden het hoofd boven water.

Behoor jij niet tot die groep van coaches die het hoofd boven water houdt en zinkt de moed je in de schoenen wanneer je je lege mailbox bekijkt? Vorge week geen enkele nieuwe aanvraag binnengekregen? Hou moed, al is het niet makkelijk, er is ook goed nieuws : je kan actie ondernemen en zelfs nu! Maak van de tijd die je nu hebt gebruik om een actieplan op te stellen om jouw omzet in functie van je inzet te brengen. Dat zal je niet alleen nu helpen je hoofd boven water te houden, maar ook na deze crisis van pas komen.

Eén ding weet ik zeker: als jij een krak in je vak bent, een goeie coach, dan zijn er mensen die jou meer dan ooit nodig hebben, ook nu! Dus begin vandaag nog met het denken en uitschrijven van je plan van aanpak zodat je ook snel met de uitwerking ervan kan starten en er de vruchten van zal plukken.

Ben jij als coach een krak in je vak maar hou je het hoofd niet boven water en lukt het je niet alleen? Laat je dan helpen, zwemmen met twee is leuker en met een reddingsboei hou je je hoofd makkelijker boven water! Zoek hulp in je omgeving of gun jezelf mijn ‘coach-de-coach traject' – momenteel aan verminderd tarief tot en met 30/04!

Is dit traject niet wat je zoekt, maar zit je met vragen als

  • Ik heb het gevoel dat ik in mijn job als coach niet kan tonen waar ik echt goed in ben. Wat kan ik hieraan doen?
  • Ik combineer al een hele tijd coaching in bijberoep met mijn hoofdberoep. Kan ik de stap naar coach in hoofdberoep zeten?
  • Ik zou graag mijn talenten beter benutten in mijn job als coach. Hoe kan ik dat doen?

dan kan je bij mij ook terecht voor coaching voor coaches betaalbaar via het systeem van de VDAB loopbaancheque.

Beide trajecten kunnen volledig online!

Meer weten?

We starten altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit 30-45 minuten durende gesprek kijk ik met je mee waar je momenteel mee zit en welke formule best bij je past.Krak in je vak als coach, maar hou je je hoofd boven water?

3 tips voor coachen in Coronatijden

‘Natuurlijk heb ik nu geen coachings meer, want mensen zijn nu helemaal niet bezig met loopbaancoaching’. Dit is letterlijk wat een loopbaancoach me vertelde bij het kennismakingsgesprek voor een coach-de-coachtraject. Ik betrapte me erop daar even in mee te gaan. Drie zinnen verder stopte ik haar even en vroeg waarom ze dat zo natuurlijk vond dat mensen nu niet bezig zijn met loopbaancoaching. Lees hier hoe het gesprek verder ging.

Lees meer

Durf jij als coach uit je kast komen?

Als je als coach een praktijk wil hebben die draait - met andere woorden met voldoende coachees en voldoende omzet - dan moet je als coach alles uit je kast halen en uit je kast komen. Vooraleer jullie vermoeden dat ik gesponsord ben door Ikea of de holebi-gemeenschap, verduidelijk ik jullie graag mijn ‘kastentheorie’ voor coaches in deze blog.

Lees meer

Aanbod: Online coaching voor coaches

Zit je als coach met twijfels en vragen over je job? Als coach weet je als geen ander hoezeer coaching je kan versterken. Heb je zelf al eens gedacht je een coaching te gunnen? Wil jij als coach sterker staan in je werk? Klik hier voor meer info!

Lees meer

Over fruit en vissen: Drie tips om je omzetverlies als coach te beperken

Iedereen wordt op de één of de andere manier getroffen door dit Coronavirus. Sommige mensen worden ziek en vechten voor hun leven bijgestaan door alle medewerkers in de zorg die volop in de frontlinie staan. Heel wat mensen kunnen of mogen niet meer gaan werken en zitten in formules van tijdelijke werkloosheid, thuiswerk of overbruggings- of hinderpremie. Ondanks de voorzieningen uit onze sociale zekerheid voelen veel mensen dit virus in hun portemonnee. Ook veel coaches zijn zwaar getroffen door de situatie. Voor alle collega’s coaches alvast 3 tips om je omzetverlies te beperken.

Lees meer

1 jaar gratis coachen

‘1 jaar gratis’ is uiteraard de titel van een gekend VRT quizprogramma, maar roept bij mij herinneringen op aan mijn eerste opleiding tot loopbaancoach. Tijdens die opleiding werd namelijk letterlijk gezegd dat het een goed idee is om het eerste jaar mensen gratis te coachen. Ik dacht toen meteen van: ‘Wat? Eén jaar gratis coachen?’

Lees meer

Als je droomjob als coach je een financiële nachtmerrie bezorgt…

Coach worden, dat doe je vanuit het nobele doel om mensen willen te helpen, om iets te betekenen voor een ander. Voor veel coaches klinkt ‘omzet draaien’ en ‘je in de markt zetten’ als té commercieel en té ver af van hun doel. Mischien ook voor jou als startend of struggelend coach? Maar…reality check: zonder voldoende omzet en klanten zal je helaas niet veel mensen kunnen helpen.

Lees meer

"Coach-de-Coach" Traject

Als coach op zoek naar begeleiding om jouw coachpraktijk naar een hoger niveau te tillen? Als coach nood aan meer klanten en meer omzet? Sterker in je schoenen staan als coach? Op zoek naar praktische oplossingen om je coachingspraktijk te boosten? Gun jezelf dan mijn 'coach-de-coach'-traject.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x