3 tips voor coachen in Coronatijden

‘Natuurlijk heb ik nu geen coachings meer, want mensen zijn nu helemaal niet bezig met loopbaancoaching’. Dit is letterlijk wat een loopbaancoach me vertelde bij het kennismakingsgesprek voor een coach-de-coachtraject. Ik betrapte me erop daar even in mee te gaan. Lees hier hoe het gesprek verder ging.

Drie zinnen verder stopte ik haar even en vroeg waarom ze dat zo natuurlijk vond dat mensen nu niet bezig zijn met loopbaancoaching. ‘Mensen hebben er nu geen nood aan, Ann’. Waarom, vroeg ik haar. Het werd even stil in ons Skypegesprek. ‘Mensen zijn nu niet bezig met van werk veranderen. Merk je dat zelf ook niet?’ vroeg mijn coachee mij. En wat ze als laatste zei, dat klopt, dat merk ik ook. Door heel de situatie zijn mensen nog minder geneigd dan vroeger om van werk te veranderen. Er is al zo veel onzekerheid, dus een vaste job hebben is nu een vorm van zekerheid.

Maar kijk: loopbaancoaching is toch meer dan solliciteren, ander werk zoeken,… Dat is anders al zo, dat loopbaancoaching niet alleen draait om van werk veranderen en nu nog meer.

Als ik naar mijn eigen coachings en omgeving kijk, dan zijn dit de top 5 jobgerelateerde vragen waar mensen nu mee zitten:

 • Angst om terug aan het werk te gaan
 • Omgaan met het constante thuiswerken
 • Work-life balance zoek
 • Vrees om je job te verliezen
 • Onzekerheid over wat je professionele toekomst brengt

Dat zijn thema’s die je perfect in loopbaancoaching kan aanpakken.

Natuurlijk: voor zover je ook voelt dat je deze thema’s kan coachen. Als het voor jou bijvoorbeeld een bewuste keuze is je enkel te focussen op sollicitatiecoaching, dan zal je allicht niet bij al deze vragen de beste coach zijn. Om naar de foto bij deze blog te refereren: we kunnen niet veranderen wat ons is overkomen, maar je kan wel bepalen hoe dat je toekomst gaat beïnvoeden.

De drie tips die ik hiermee naar coaches vooral wil aangeven, zijn:

 • Schoenmaker blijf bij je leest: blijf werken rond de thema’s of doelgroep waar jij het best in bent! Schakel nu niet over naar een ander thema/groep in de hoop dat je dat meer klanten zal geven. Ik durf je nu al te zeggen dat dat niet zal lukken omdat het niet bij je past.
 • Selffulfilling prophecy: Als je er zelf al vanuit gaat dat het ‘normaal’ is dat je nu geen klanten hebt, dan zal dat ook de realiteit zijn. Je krijgt immers wat je verwacht. Als jij verwacht dat jij nu als coach niemand kan helpen, dan zal dat ook zo zijn.
 • Blijf niet bij de pakken zitten: Als jij weet wat je thema’s/groepen zijn, als jij weet waar jij als coach sterk in bent, denk dan na wat die groep nu nodig heeft en hoe je hen nu kan bereiken.

De boodschap is simpel: weten waar je als coach voor staat en waar je goed in bent, geloven dat je vooral ook nu iets kan betekenen voor mensen en dan zorgen dat de mensen waarvoor jij iets kan betekenen je weten te vinden.

Al is de boodschap simpel, ik weet dat de weg er naartoe dat niet is. Als coach wordt je vaak geacht in balans te zijn met jezelf en je eigen pad te kennen, maar niets is minder waar. Ook zeker nu heb jij als coach nood aan een klankbord, een gids om je te begeleiden je pad te (her)ontdekken.

Wat bied ik jou als coach aan zodat jij je sterker voelt?

Sowieso krijg je van mij een gratis online kennismakingsgesprek van 45-60 minuten waarin ik graag hoor wat precies jouw vraag/nood is op dit moment en waarmee ik jou zou kunnen helpen.

Afhankelijk van je vraag bied ik je twee formules aan:

 • Online Coaching voor coaches: dit is een loopbaanbegeleiding specifiek gericht op coaches om jou helpen om te ontdekken wat je sterker maakt in je werk als coach en energie geeft en dit traject is dan ook betaalbaar met loopbaancheques. Meer info klik hier
 • Online Coach-de Coach-traject: in mijn ‘coach-the-coach’ traject begeleid ik jou graag individueel op jouw maat in de verschillende stappen die je dient te nemen om naar een succesvolle coachpraktijk te groeien waar je ook een leefbaar inkomen uit kan halen. Dit traject heeft uiteraard een andere focus dan de online loopbaancoaching voor coaches en is daarom niet betaalbaar via loopbaancheques. Dit traject kost je 1.750€ exclusief BTW. Meer info klik hier

Tijd om samen met mij je eigen pad als coach te (her)ontdekken? Dan hoor ik graag van jou!

Kennismaking3 tips voor coachen in Coronatijden

Durf jij als coach uit je kast komen?

Als je als coach een praktijk wil hebben die draait - met andere woorden met voldoende coachees en voldoende omzet - dan moet je als coach alles uit je kast halen en uit je kast komen. Vooraleer jullie vermoeden dat ik gesponsord ben door Ikea of de holebi-gemeenschap, verduidelijk ik jullie graag mijn ‘kastentheorie’ voor coaches in deze blog.

Lees meer

Krak in je vak als coach, maar hou je je hoofd boven water?

Misschien wat pijnlijk om in deze Coronatijden het mes in de wonde te steken, maar toch is het juist nu belangrijk om als coach oog te hebben voor de financiële kant van je praktijk. Een krak in je vak ben je zeker, maar heb je ook omzet in verhouding tot je inzet? Hou je je hoofd boven water in deze moeilijke tijden?

Lees meer

Aanbod: Online coaching voor coaches

Zit je als coach met twijfels en vragen over je job? Als coach weet je als geen ander hoezeer coaching je kan versterken. Heb je zelf al eens gedacht je een coaching te gunnen? Wil jij als coach sterker staan in je werk? Klik hier voor meer info!

Lees meer

Over fruit en vissen: Drie tips om je omzetverlies als coach te beperken

Iedereen wordt op de één of de andere manier getroffen door dit Coronavirus. Sommige mensen worden ziek en vechten voor hun leven bijgestaan door alle medewerkers in de zorg die volop in de frontlinie staan. Heel wat mensen kunnen of mogen niet meer gaan werken en zitten in formules van tijdelijke werkloosheid, thuiswerk of overbruggings- of hinderpremie. Ondanks de voorzieningen uit onze sociale zekerheid voelen veel mensen dit virus in hun portemonnee. Ook veel coaches zijn zwaar getroffen door de situatie. Voor alle collega’s coaches alvast 3 tips om je omzetverlies te beperken.

Lees meer

1 jaar gratis coachen

‘1 jaar gratis’ is uiteraard de titel van een gekend VRT quizprogramma, maar roept bij mij herinneringen op aan mijn eerste opleiding tot loopbaancoach. Tijdens die opleiding werd namelijk letterlijk gezegd dat het een goed idee is om het eerste jaar mensen gratis te coachen. Ik dacht toen meteen van: ‘Wat? Eén jaar gratis coachen?’

Lees meer

Als je droomjob als coach je een financiële nachtmerrie bezorgt…

Coach worden, dat doe je vanuit het nobele doel om mensen willen te helpen, om iets te betekenen voor een ander. Voor veel coaches klinkt ‘omzet draaien’ en ‘je in de markt zetten’ als té commercieel en té ver af van hun doel. Mischien ook voor jou als startend of struggelend coach? Maar…reality check: zonder voldoende omzet en klanten zal je helaas niet veel mensen kunnen helpen.

Lees meer

"Coach-de-Coach" Traject

Als coach op zoek naar begeleiding om jouw coachpraktijk naar een hoger niveau te tillen? Als coach nood aan meer klanten en meer omzet? Sterker in je schoenen staan als coach? Op zoek naar praktische oplossingen om je coachingspraktijk te boosten? Gun jezelf dan mijn 'coach-de-coach'-traject.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x